23 Ocak 2015 Cuma

Sosyal medyada şifreleme yöntemleri

Sosyal medyada şifreleme yöntemleri 

Şifrelerin yarıştığı sanal alemde en ufak bir yorum için bile bir yerlere üye olmak gerekiyor. Durum böyle olunca annemizin o evrensel sözü aklıma geliyor. ''Her yer heryerde''. Her site için bir şifre gerekiyor. Buraya kadar iyi güzelde, bu şifreleri unutmamak, başka kişilerin eline geçmemesi  için ne yapmak gerekiyor. Bugün benimde uyguladığım bir yöntemi sizinle paylaşarak şifrelerinizin güvenli ve toplu bir yerde kalma yöntemlerini paylaşacağım. Nasıl şifreler kullanmalı, şifrelerde neler kullanılmamalı ve şifreleri tek bir noktada güvenli bir şekilde nasıl toplanır gibi konuları yazdık. Buyrun buradan başlayalım.

Password Konuşanadamlar



Güvenli şifre deposu


İlk olarak şifrelerinizi nasıl tek bir noktada toplaya bileceğinizi söylemek istiyorum. Her site için aynı şifreyi koymaktan kaçınmanızı dile getireceğim. Hal böyle olunca birçok şifre oluşuyor. Hepsini aklımızda tutmamız mümkün değil. Bir şifremizi bir ay girmeyelim, ya bunun şifresi neydi gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu durumda şifrelerinizi tek bir şifrede toplamanızı isteyeceğim. Nasıl mı? Telefon, tablet, lep top fark etmez hepsinde not defteri var. Bu not defterine kayıtlı olduğunuz bütün sitelerin kullanıcı adı ve şifrelerinizi girin ve kaydedin. Daha sonra lep topta ise not defterinizin üzerine gelin ve sağ tık yaparak, tablet ve telefon ise notu kaydettikten sonra, seçeneklere tıklayarak şifrelemeye başlayın. Belirleyeceğiniz bu şifre hayati önem taşıdığından sadece size özgü tahmin edilmesi neredeyse imkansız bir şifre olmalı. Bu şifreyi koymadan önce güvenlik sorusunu belirleyen ki şifrenizde bu sorunun cevabı olsun fakat kimsenin bilemeyeceği bir soru olsun. Çünkü herkesin klasik, Annenin doğum yeri, ilk okul hocam, ilk hayvanın gibi soruların cevabına çok kolay ulaşılabildiğinden farklı bir soru olmalı. Örnek vermek gerekirse en çok beğendiğiniz giyim mağazasının adı yada odanda sevdiğin en değerli eşyan gibi saçma ama çoğu kişinin bilmeye gerek duymadığı, sizinde insanlar ile paylaşmadığınız sorular olsun. Bu şekilde şifreleriniz tek bir noktada olur ve güncellenebilir şifre deposuna sahip olursunuz. Dilerseniz birde nasıl şifreler kullanmamız gerektiği hakkında biraz bilgi verelim. 

Şifreleme teknikleri


Teknolojinin gelişmesi ile birlikte onları etkisiz hale getirmeye çalışan programlarda geliştirilmeye başlandı. Şifrelerimizin hayati önem taşıdığı, abartmıyorum gerçekten hayatımızda çok önemli bir yere sahip bu şifreler, kötü ellere geçtiğinde neler olabileceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu durumda şifrelerimizin bu programların eline geçmesini önleyecek önlemlerin başında şifrenin uzun, rakamlar, sembollerden oluşan ve size özgü bir özelliği olan şifreler seçmeye önem gösterin.

Ayrı şifreler kullanın


Kullandığımız her site için aynı şifreyi kullanmak büyük güvenlik zaaflarına yol açar. Örneğin Facebook için kullandığınız bir şifreyi Twitter için kullanırsanız, iki siteden birine girerken kullandığınız şifre başkaları tarafından görülür veya ele geçirilirse diğer sitelere ulaşmak işten bile değil.

Duygusallığa yer vermeyin

Kullandığınız şifrelerde sizi ele veren kelimeler, rakamlar kullanmakta şifrelerinizin başkalarının ulaşmasına kolaylık sağlar ki bu sizin hiç hoşunuza gitmeyen bir duruma yol açar. Doğum tarihi, tuttuğun takım, okul numarası gibi basit ulaşılabilen numaralardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü aynı hataya bende düştüm ve çoğu kez şifrelerim istemediğimi insanların eline geçti. Artık Sütten ağzım yandı durumuna döndü benimki si.

Şifrelerinizi kaydetmeyin


Kendi bilgisayarınız yada tabletiniz bile olsa şifrelerinizi otomatik kaydetmenin. Bu ileride üşengeçliğinizin başınıza neler açabileceği gerçeğini size gösterir ki bunu görmek istemezsiniz. Yakın arkadaşlarınızdan şifrelerinizi saklamaya olayına gelince ondan mı saklayacağım, şimdi gizli yazarsam ona güvenmediğimi düşünür gibi düşünceler kendinize zarar verir. Şifrelerinizi kimse ile paylaşmayın.

Konuyu toparlayacak olursak, tek bir yerde güvenli tuttuğunuz şifreleriniz kafanızı rahatlatır. Bunun şifresi neydi gibi düşündüren sahnelerin ortaya çıkmasını önler. Ve güncellenmesi kolaydır. Son bir tavsiye ! Sakın kağıtlara şifrelerinizi yazıp saklamayın. Ona ulaşmak için şifreye gerek olmadığı için güvenli değildir.

Şifreleme. konuşanadamlar



Disqus Yorumları Yükle

0 yorum