25 Şubat 2015 Çarşamba

Beden Dili Kullanarak İş Sahibi Olun

Beden Dili Kullanarak İş Sahibi Olun

Merhaba Gerçekleri ''Konuşan Adamlar'' okurları,

İş hayatının en büyük gerçeklerinden biriside mülakatları geçebilmektir. Dünyadaki ahiret denebilecek bir noktada olan mülakatlarda size sorulan sorulara verdiğiniz cevaplar kadar o cevaplarla birlikte uyguladığınız beden dilidir. Ağzınızdan dökülen cümleler ile bedeninizin ters orantılı olarak davranması sizi ve karşıda ki yöneticiyi çelişkiye düşürür. Size yardımcı olmak için bir işe başvurma sürecinden başlayıp giyinme, vakit ayarı, beden dili kullanımı ve işi alma evresine kadar olan bütün adımları araştırmalarımız sonucu sizinle paylaşacağız. Bu yazımızdan hemen sonra MÜLAKATLARDA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Beden dili


1- Mülakata Çağrılma

Cw'nizi yolladığınız X firmasından bir mail geldi ve sizi belirli bir tarihte görüşmeye çağırdı. Bu güzel bir başlangıç. Yapmanız gereken ilk şey o firmanın hakkında önemli bilgileri öğrenmek olacaktır. Bunun için Google'dan yardım alabilirsiniz. Neleri araştırabilirsiniz bir bakalım.

  • X Firması kaç yılında kuruldu ?
  • X Firmasının kaç çalışanı var ?
  • X Firması uluslararası bir kurum mu ?
  • X Firmasının vizyonları nelerdir ?
gibi soruların cevaplarını bilmek size artı bir hareket olarak geri dönebilir. Mutlaka gitmeden önce bu bilgileri edinin, bazı bilgiler hayat kurtarır.

2- Ne giyeceğim ?

Bu soru gittiğin kuruma göre değişkenlik gösterebilir ama biz bir kaç örnek verelim. uluslar arası bir firmada pazarlama müdürü olarak işe başlamak için başvurdunuz ve mülakat günü geldi. Takım elbise giymek hoş bir görüntü katabilir. Kravat takmak çok resmi olabilir. Takıp takmamak size kalmıştır. Her hangi bir firmada işçi olarak çalışmaya başlayacaksanız, tamamen spor giyinmenizi tavsiye ederiz. Her zaman rahat elbiseler giymenizi öneririz. 

3-Mülakata gelme zamanı


Çağrıldığınız firmanın yerini biliyorsunuz ve saat 15:00'da görüşmeniz var.  Görüşeceğiniz yere gitmeden bir saat önce yemek yemenizi ve ağzımızı kokutan yiyeceklerden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Yanınızda naneli sakız bulundurmanız iyi olacaktır. Görüşme stresi ile sigara üstüne sigara yakmanız durumunda ağzınızın kokmasına ve sigaranın üstünüze sinmesine yol açan olumsuz bir sonuç olacaktır. Eğer sigara kullanıyorsanız görüşmeden yarım saat önce 1 tane içebilirsiniz. Yavaş yavaş içerseniz ağzınız fazla kokmayacaktır. Firmaya görüşmeden 10 dakika önce gelmeniz uygun bir zamanla dilimidir. Firmaya girdiğinizde sağınızda yada solunuzda sizi sekreter karşılayacaktır. Hafif tebessüm ile ona görüşmeye geldiğinizi belirtmeniz uygun olacaktır. Onun haber vermesini bekleyene kadar orada ki bir koltuğa oturabilirsiniz. 

4- Görüşmeye başladınız

Vakit geldi ve X firmasının yöneticisi sizi içeriye davet etti. Odaya girdiğiniz zaman hemen bir yere oturmak hoş karşılanan bir davranış değildir. Bekleyin ve onun sizi buyur etmesini bekleyin. Size soracağı ilk sorulardan biri ne içersiniz ? olacak ve sizde buna hayır ben almayayım teşekkür ederim demeyeceksiniz. Görüşmelerde içeceği geri çevirmek hoş bir davranış değildir. Oraya en uygun içecek çay olabilir. Eğer çayı sevmiyorsanız ben su alabilirim demeniz olabilir. Otururken her zaman dik durmaya önem gösterin. Beden dili yorumcularında yapılan açıklamalarda belimizin eğri olması yada başımızın öne doğru bakıyor olması  öz güven sahibi olmayan, çekingen biri anlamına geliyor ki siz oraya tuttuğunuzu koparmaya gittiğiniz için dik durun ve çok abartılı görünmeyecek şekilde bacak bacak üstüne atın. Rahat tavırlar sergileyin ama fazla gevşek olmayın. 


5- Gülümsemenin faydaları

Görüşmenin bekası için sürekli hafif tebessüm eder halde olunuz. Ortamın yumuşaklık derecesini siz ayarlayın. Bazen size tuzak sorular, terleten sorular sorulur. Bazende sizin sinirinizi ölçmek amaçlı sizi kızdırabilecek soruları size soracaklardır. Siz duruşunuzdan ödün vermeyin ve hep tebessüm ederek cevaplarınızı verin. Karşınızda bu işin eğitimini almış profesyonel bir kişi var ve bir psikolojik savaşa giriyorsunuz eğer bu savaşı kazanırsanız yeni işinize merhaba diyebilirsiniz.

6-Sorulara verilen cevaplar

Görüşmenin amaçları arasında sorular, gözlemler, ve beden dili vardır. Bunların en büyük etkisi arasında sorulan sorulara verilen cevap vardır. Bu konuyu daha detaylı okumanız için dün hazırladığımız  MÜLAKATLARDA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI adlı makalemizde bunun cevabı vardır.

7- Beden dili gözlemleri

İnsan kaynakları yöneticisi ile otururken oturuşunuz, bakışlarınız, ve el hareketleriniz çok önemlidir.  Yönetici sizinle diyalog halinde ise  gözlerinizi sakın ondan kaçırmayın. Konuşmanın sonuna kadar dikkatli bir şekilde dinlemeniz iyi bir dinleyici olduğunuz ve karşınızdaki insanı dikkate aldığınız izlemini verir. Ellere gelince ellerinizi bir birininin içine geçirmeniz alternatif duruşlardan bir tanesidir. Kollarınızı birbirine bağlamanız demek iletişime kapalı olduğunuz anlamına gelir. Konuşma boyunca dik durun hafif tebessüm edin. Ve kollarınızı bir birine bağlamayın. Bazı sorular çok kolay sorulur. Bunlar tuzak sorular olduğunu düşünürüz fakat değildir. Örneğin ''Bugün ayın kaçı ? '' gibi sorular ile karşılaşırsanız hiç şaşırmayın. 

Umarım faydalı olabildik. Gerçekleri ''Konuşan Adamlar'' saygıyla sunar.

Beden Dili


Disqus Yorumları Yükle

2 yorum